Pieczenie kaczki to ponoć tzw. level-hard. Czy tak jest faktycznie? Cóż.. jeśli ktoś jest przyzwyczajony, że mięso po prostu wkłada do piekarnika i po pewnym czasie je wyjmuje, to przy kaczce nieźle się nabiega:)
Po drugie kaczka nie jest dla osób głodnych, ani niecierpliwych - wymaga czasu i ciągłego doglądania. Czy trudno się ją piecze ciężko orzec, nie sprawiła mi większych trudności, wyszła naprawdę smakowicie i większość roboty wykonał za mnie po prostu piekarnik. Jednak z przepisami jest jak z ubraniami - nie wszystkie muszą wszystkim pasować :) Kaczkę podałam z pieczonymi ziemniaczkami z masłem, puree z selera, ciemnym piwem pszenicznym i jabłkami nadziewanymi żurawiną (jako deserek). Jeśli ktoś nie przepada za selerem, ten przepis może odmienić jego zdanie na ten temat. W zasadzie przepis na to pure jest zbliżone do 90% innych przepisów na krem warzywny.
Poniższy przepis to suma różnych receptur, jakie miałam okazję przeczytać i według własnego upodobania dodałam kilka szczegółów np. rum :)Przepis uważam za udany, bo wszakże z kaczki nie zrobił się zając:)
Składniki - kaczka:
2 nogi kaczki
2 filety z piersi kaczki
4 jabłka
majeranek
1 łyżka estragonu
biały pieprz
0,5 szklanki rumu
sól
olej
cytryna
Składniki - deser (dla 2 osób):
2 jabłka
żurawina lub borówka
Składniki - puree z selera:
1 seler
1 cebula
2 ząbki posiekanego czosnku
1 łyżka masła
1 łyżka jogurtu naturalnego
0,5 szklanki bulionu warzywnego
1 łyżka lubczyku
szczypta płatków chilli
szczypta białego pieprzu
szczypta pieprzu kajeńskiego
szczypta tartej gałki muszkatołowej
sól (do smaku)
Przepis - kaczka:
1. Nagrzej piekarnik do 220°C
2. W trakcie, gdy piekarnik będzie się nagrzewał skrop kaczkę sokiem z cytryny, a następnie wmasuj w nią sól, pieprz, estragon i sporą ilość majeranku. Masowanie mięsa rozbije tłuszcz, który w trakcie pieczenia będzie się lepiej wytapiał. Odstaw mięso na bok, ale nie do lodówki, ponieważ tuż przed włożeniem do piekarnika kaczka powinna mieć temperaturę pokojową.
3. Obierz 2 jabłka i przekrój na połówki.
4. Wydrąż środki, a jabłka pokrój w dość grube plastry.
5. Na dnie żaroodpornego naczynia rozprowadź cienką warstwę oleju. Wyłóż na niego jabłka, skrop obficie sokiem z cytryny i posyp je niewielką ilością majeranku. Na jabłkach ułóż kaczkę.
6. Całe naczynie wstaw do piekarnika i piecz ok. 30min bez przykrywki, aż skórka zacznie się mocno rumienić.
7. Po 30 min polej kaczkę sosem z dna naczynia i przykryj naczynie pokrywką. Zmniejsz temperaturę do około 180°C.
8. Regularnie polewaj tuszkę sosem i rumem co jakieś 15minut. Kaczka powinna się piec jeszcze około 90 minut.
9. 20 minut przed wyznaczonym końcem pieczenia obierz 2 jabłka i podobnie jak poprzednio pokrój je na plastry. Wyciągnij kaczkę z piekarnika, polej ją sosem, a następnie rozłóż na niej pokrojone jabłka. Piecz bez pokrywki, aż owoce zaczną się rumienić ok 10-15minut.
Deser:
Pod koniec pieczenia kaczki możesz zacząć przygotowywać również deser.
1. Wydrąż środki w obu jabłkach, a następnie obierz owoce ze skóry.
2. Umieść jabłka w brytfance pomiędzy kawałkami kaczki. Do wydrążonych otworów nałóż łyżeczką żurawinę, tak aby nieco się wylewała.
3. Piecz ok 10-15min.
Pure z selera:
1. Pokrój drobno cebulę.
2. Na patelni rozpuść masło i podsmaż cebulę. W międzyczasie pokrój seler w kostkę.
3. Gdy cebula się zeszkli dodaj posiekany czosnek.
4. Następnie dodaj seler i smaż chwilę.
5. Dodaj bulion, całość wymieszaj i duś pod przykryciem około 8minut, aż seler zmięknie.
6. Dopraw solą i resztą przypraw.
7. Ściągnij całość z ognia i zmiksuj blenderem na jednolitą masę.
8. Dodaj łyżkę jogurtu i ponownie całość zmiksuj.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz