Karmelizowane buraki
Składniki:
- małe lub średnie buraki
- olej
- 2 łyżki miodu
- cukier trzcinowy
- cynamon
- pieprz cayeński
- sól
Przepis:
- Włączamy piekarnik i rozgrzewamy go do 180°C.
- Buraki obieramy ze skórki. Jeśli są bardzo małe zostawiamy w całości, jeśli średniej wielkości kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy do miski.
- Przyprawiamy szczyptą soli, łyżeczką cynamonu, pieprzem cayenne (w zależności od preferowanego poziomu pikantności od szczypty do całej łyżeczki).
- Całość zalewamy około jedną łyżką oleju, a następnie jedną łyżką miodu. Wszystko bardzo deilatknie mieszamy, aż składniki równomiernie się rozprowadzą.
- W naczyniu żaroodpornym lub formie do tart, za pomocą ręcznika papierowego rozprowadzamy cienką warstwę oleju.
- Przekładamy buraki do naczynia i tuż przed włożeniem do piekarnika posypujemy z wierzchu cukrem trzcinowym (w drugim wariancie buraki posypujemy po około 20 minutach pieczenia, it's up to you!).
- Buraczki pieczemy... długo, wszystko zależy od ich wielkości. Przeciętny czas będzie wynosił około 40 minut. Najlepiej po półgodziny od rozpoczęcia pieczenia sprawdzić stan ich miękkości, jeśli będą nadal zupełnie twarde zapewne wymagać będą koejnych 30 minut, jeśli lekko zmiękły warto ponowić próbę po 10 minutach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz