
Pasta miętowo-groszkowa
Składniki:
- ok. 1,5 szklanki groszku zielonego (na parze, lub gotowanego)
- mały ząbek czosnku
- sól morska do smaku
- ok 1,5 cm świeżego imbiru
- świeża mięta lub suszona jeśli ktoś nie posiada
- kilka łyżek oleju lnianego
Przepis:
- Groszek gotujemy, aż będzie miękki (ale żeby się nie rozpadał).
- Odcedzamy, przepłukujemy zimną wodą.
- Przekładamy do wysokiego naczynia, posypujemy solą, dodajemy miętę, imbir i olej lniany. Całość miksujemy na gładką masę, jeśli będzie zbyt gęsta można dodać jeszcze nieco oleju.
- Można również dodać chilli lub skropić lekko sokiem z limonki, tak jak w tradycyjnym guacamole, ja jednak chciałam zachować wyjątkowy smak mięty i delikatność groszku, dlatego pominęłam ten krok.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz