środa, 23 października 2013

Piwne ciasto czekoladowe z gruszkową wariacją

Miałam nadzieję, że pierwszy wpis będzie dotyczył czegoś innego niż..przepis. Tymczasem jednak to nie takie proste, kiedy czas wydaje się ścigać z moim życiem. Kulinaria, mimo wszystko, czy tego chcę czy nie, stanowią ważny i pokaźny rozdział w moim życiu. Kiedyś "stojąc nad garnkami" denerwowałam się, że marnotrawię swój jakże cenny czas - i do dziś niejako wychodzę z takiego założenia, dlatego moje gotowanie ma coś z impulsywnego i spontanicznego działania, przypominającego szybki maraton uwieńczony eksplozją smaków.

Tym razem postanowiłam upiec urodzinowe ciasto niespodziankę. Mój mąż miał urodziny, chciałam go zaskoczyć: tym że sama upiekłam "tort" dla niego. Padło na ciasto czekoladowe - czy może być coś bardziej "męskiego" wśród słodkości. Mój mąż jest domowym piwowarem, a więc wydawało się idealnym wyborem - piwny chłopiec z piwnym ciastem - idealnie!

Oryginalny przepis [źródło: London Fridge] składał się z ciasta czekoladowego pokrytego musem malinowym  i świeżymi malinami, ale... mamy jesień, świeże i pyszne maliny należą raczej do rzadkości :) Dlatego zdecydowałam się na własną gruszkową wariację z KitKat-em w roli głównej. Ciasto wychodzi lekko wytrawne, przełamane słodkawo-kwaskowatą masą gruszkową, idealne dla tych, którzy uwielbiają czekoladę, ale nie chcą się zasłodzić :)


 Składniki - ciasto:
400ml piwa Guinness (lub innego stouta)
300g brązowego cukru
4 jaja
225g miękkiego masła
2 łyżeczki sody oczyszczonej
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
100g kakao
220g mąki

masa:
2 gruszki
szczypta chilli w proszku
szczypta cynamonu
2-3 goździki
2 liście laurowe
gwiazdka anyżu
kilka łyżek miodu
1-2 szklanki białego słodkiego wina
serek mascarpone

Przepis na ciasto:
1. Rozgrzej piekarnik do 180°C i wysmaruj masłem formę w której będziesz piec ciasto. Ja użyłam formy o śr.20cm.
2. Przesianą mąkę wymieszaj z sodą i proszkiem do pieczenia.
3. W osobnej misce zmieszaj kakao z piwem.
4. Do kolejnej miski dodaj masło i wysp cukier, a następnie ucieraj aż uzyskasz jednolitą masę. Ilość cukru zależy od preferowanej słodyczy, ja lubię wsypywać wszystko na oko, więc ostateczny efekt nigdy nie jest do końca znany :)
5. Gdy już utrzesz masę zacznij do niej dodawać jajka - po jednym, cały czas mieszając, aby się dobrze rozprowadziły.
6. Następnie do masy zacznij dodawać naprzemiennie masę z mąką i masę z piwem, cały czas energicznie mieszając.
7. Przełóż masę do formy i wstaw do piekarnika na średni poziom. Ciasto należy piec ok. 60-70min.
8. Gdy ciasto się upiecze odstaw je do ostygnięcia.

Przepis na masę:
W czasie, gdy ciasto leniwie się piecze, można w spokoju przygotować masę.
1. Obierz gruszki, pokrój w ćwiartki lub drobniej i wydrąż twarde środki.
2. Na małą patelnię wsyp przyprawy i przez chwilę podgrzewaj, aż wydobędzie się z nich piękny aromat.
3. Dodaj wino, miód i gruszki. Zamieszaj (miód można pominąć, jeśli ktoś ma ochotę na coś mniej słodkiego).
4. Całość gotuj, aż gruszki zaczną się rozpadać, a wino się zredukuje.
5. Odstaw do ostygnięcia, wyrzuć liście i goździki, a następnie całość zmiksuj na gładką masę.
6. Jeśli masa wystygła, przełóż ją do miski i wymieszaj z serkiem mascarpone. Mieszaj tak długo, aż uzyskasz gładką masę.
7. Masę wyłóż na ostudzone ciasto i całość odstaw do lodówki, aby stężało.

Wskazówka:
Ciasto nie jest bardzo słodkie, dlatego można je przybrać wafelkami lub czekoladkami, a następnie obwiązać wstążką.



Mój mąż powiedział, że to ciasto przypomina prawdziwego stouta, ciemne w środku z kremową pianką na górze - voila, smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz