czwartek, 30 stycznia 2014

Hong Kong style - czyli kurczak w sosie cytrynowym i smażony makaron

Uwielbiam kuchnie azjatyckie, w całej swej rozpiętości geograficznej, Chiny, Tajlandia, Indie... Co prawda istnieje wiele dań, na które nigdy świadomie się nie zdecyduję, głównie dlatego, że są niezwykle dalekie od tego, co moje kubeczki smakowe pojmują jako przyjemność.
Gdy podróżuję po świecie staram się poznać zarówno miejsca, architekturę, ludzi, a także ich kulturę. Uważam, że jedną z ważniejszych części składowych danej kultury jest jej warstwa kulinarna. Dlatego jeśli gdzieś wyruszam sycę nie tylko wzrok, ale również smakuję lokalnych specjałów serwowanych w małych restauracyjkach, knajpkach czy barach.

Z ostatniej podróży przywiozłam smak Hong Kongu... smażony słodko-słony makaron, dużo zielonych warzyw i kurczaka w sosie cytrynowym.
To zabawne, ale ten chiński makaron przywiódł mi wspomnienie z dzieciństwa, gdy to babcia zabrała mnie na obiad do Chinatown. Zupełnie obce zapachy wirowały, aby przenikać się z nieznanymi smakami tworząc niezapomnianą mieszankę eksplodującą różnorodnością - smak i aromat, który zdefiniował na kolejne lata, jak powinna smakować "chińszczyzna". Gdy w Polsce zaczęły pojawiać się chińsko-wietnamskie restauracje, szukałam tego smaku, zapachu - w zasadzie na próżno. Serwowane dania są jakąś polską wariacją na temat wschodniej kuchni. Delikatnie ocierają się o temat, zajawiają go, ale nie przechodzą dalej, kończą w ekspresowej nijakości i identyczności. I tak siedzą w upalne popołudnie przy białym plastikowym stoliku na drewnianym taborecie w zatłoczonym, maleńkim barze w Hong Kongu wpychając pałeczki do ust, dostałam objawienia. Słodkawy smak połączony z sosem ostrygowym - chwila omdlenia, by potem wyostrzyć wzrok, przenieść go z pałeczek i skoncentrować na potrawie i wybuchnąć z radością dziecka - znam ten smak!
Kurczak w sosie cytrynowym to zupełnie inna bajka, należy do jednych z ulubionych potraw mojej przyjaciółki i to ona, jako pierwsza zachęciła mnie do jej spróbowania, tzn. po prostu machnęła ręką na kelnera i zamówiła. Jadłam ją kilkakrotnie w bardziej lub mniej udanej formie. Dzięki temu doszłam do wniosku, że cały jej sekret tkwi w tym, aby dodać odpowiednią ilość świeżego soku z cytryny oraz nie przesmażyć kurczaka. Czy coś jeszcze? Po prostu spróbować :)


Smażony makaron w sosie sojowym

Składniki

  • 200g świeżego makaronu (najlepiej instant, ale może być też zwykły)
  • 120g kiełków (pozostawiam do wyboru, choć najlepiej wybrać te o mniej intensywnym smaku, kiełki rzodkiewki raczej odpadają).
  • 40g siekanego szczypioru, długość ok. 8cm (szczypior z dymki)
  • 1/2 cebuli posiekanej w wiórki
  • starty imbir (do smaku)
  • 1 szalotka pokrojona w plasterki
  • prażony sezam (do przybrania)

Sos:

  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżka sosu sojowego jasnego
  • 2,5 łyżeczki sosu sojowego ciemnego
  • 1,5 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki sosu ostrygowego
  • olej sezamowy (do smaku)

Przepis na makaron w sosie sojowym:

  1. Połącz wszystkie składniki sosu. Upewni się, że cukier rozpuścił się w całości. Odłóż na bok.
  2. Makaron sparz we wrzątku zgodnie z instrukcją. Gotuj go ok 1-2 min., tak aby się nie rozgotował. Odsącz go, rozdziel pałeczkami, wysusz i odłóż na bok.
  3. Rozgrzej olej w woku na dużym ogniu.
  4. Szybko podsmaż kiełki i szczypiorek, aż będą miękkie. Zdejmij z patelni i odstaw.
  5. Dodaj do woka olej. Podsmaż cebulę, aż się zeszkli. Następnie przesuń cebulę na boki woka, dolej oleju i podsmaż imbir z szalotką.
  6. Wrzuć makaron i rozdziel go pałeczkami.
  7. Polej sosem i mieszaj, aż do połączenia składników.
  8. Gdy makaron będzie miał już odpowiedni kolor (karmelowy) dodaj kiełki i szczypior. Wymieszaj i ściągnij z ognia.
  9. Podawaj od razu :)

 

Kurczak w sosie cytrynowym:

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka

Marynata:

  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1/2 łyżeczki soli

Ciasto:

  • 2 duże jajka
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta białego pieprzu

Sos:

  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 filiżanka bulionu z kurczaka
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 3 plasterki obranej cytryny
  • 2 łyżki oleju

Przepis na kurczaka w sosie cytrynowym:

  1. Pokrój kurczaka w kostkę, a następnie włóż do miski i wymieszaj ze składnikami marynaty. Przykryj i odstaw do lodówki na ok. 30 minut.
  2. Po wyznaczonym czasie wyjmij kurczaka z lodówki. Na głębokiej patelni rozgrzej olej do 350'C.
  3. Zmieszaj w osobnej misce składniki na ciasto, a następnie dodaj kurczaka.
  4. Otoczonego ciastem kurczaka smaż partiami na złocisty kolor. Gotowe kawałki odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku i odstaw do ostygnięcia.
  5. Na osobnej patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. W trakcie rozgrzewania ułóż na patelni plasterki cytryny.
  6. W osobnym naczyniu wymieszaj wszystkie składniki sosu, a następnie wlej je na patelnię.
  7. Podgrzewaj chwilę sos, aż składniki dobrze się połączą i staną się jasne. Usuń plasterki cytryny.
  8. Gdy sos będzie już gęsty dodaj do niego kawałki kurczaka, a potem wymieszaj i chwilę podgrzewaj.

1 komentarz: