Gdy podróżuję po świecie staram się poznać zarówno miejsca, architekturę, ludzi, a także ich kulturę. Uważam, że jedną z ważniejszych części składowych danej kultury jest jej warstwa kulinarna. Dlatego jeśli gdzieś wyruszam sycę nie tylko wzrok, ale również smakuję lokalnych specjałów serwowanych w małych restauracyjkach, knajpkach czy barach.
Z ostatniej podróży przywiozłam smak Hong Kongu... smażony słodko-słony makaron, dużo zielonych warzyw i kurczaka w sosie cytrynowym.
To zabawne, ale ten chiński makaron przywiódł mi wspomnienie z dzieciństwa, gdy to babcia zabrała mnie na obiad do Chinatown. Zupełnie obce zapachy wirowały, aby przenikać się z nieznanymi smakami tworząc niezapomnianą mieszankę eksplodującą różnorodnością - smak i aromat, który zdefiniował na kolejne lata, jak powinna smakować "chińszczyzna". Gdy w Polsce zaczęły pojawiać się chińsko-wietnamskie restauracje, szukałam tego smaku, zapachu - w zasadzie na próżno. Serwowane dania są jakąś polską wariacją na temat wschodniej kuchni. Delikatnie ocierają się o temat, zajawiają go, ale nie przechodzą dalej, kończą w ekspresowej nijakości i identyczności. I tak siedzą w upalne popołudnie przy białym plastikowym stoliku na drewnianym taborecie w zatłoczonym, maleńkim barze w Hong Kongu wpychając pałeczki do ust, dostałam objawienia. Słodkawy smak połączony z sosem ostrygowym - chwila omdlenia, by potem wyostrzyć wzrok, przenieść go z pałeczek i skoncentrować na potrawie i wybuchnąć z radością dziecka - znam ten smak!
Kurczak w sosie cytrynowym to zupełnie inna bajka, należy do jednych z ulubionych potraw mojej przyjaciółki i to ona, jako pierwsza zachęciła mnie do jej spróbowania, tzn. po prostu machnęła ręką na kelnera i zamówiła. Jadłam ją kilkakrotnie w bardziej lub mniej udanej formie. Dzięki temu doszłam do wniosku, że cały jej sekret tkwi w tym, aby dodać odpowiednią ilość świeżego soku z cytryny oraz nie przesmażyć kurczaka. Czy coś jeszcze? Po prostu spróbować :)
Smażony makaron w sosie sojowym
Składniki
- 200g świeżego makaronu (najlepiej instant, ale może być też zwykły)
- 120g kiełków (pozostawiam do wyboru, choć najlepiej wybrać te o mniej intensywnym smaku, kiełki rzodkiewki raczej odpadają).
- 40g siekanego szczypioru, długość ok. 8cm (szczypior z dymki)
- 1/2 cebuli posiekanej w wiórki
- starty imbir (do smaku)
- 1 szalotka pokrojona w plasterki
- prażony sezam (do przybrania)
Sos:
- 2 łyżki wody
- 1 łyżka sosu sojowego jasnego
- 2,5 łyżeczki sosu sojowego ciemnego
- 1,5 łyżeczki cukru
- 2 łyżeczki sosu ostrygowego
- olej sezamowy (do smaku)
Przepis na makaron w sosie sojowym:
- Połącz wszystkie składniki sosu. Upewni się, że cukier rozpuścił się w całości. Odłóż na bok.
- Makaron sparz we wrzątku zgodnie z instrukcją. Gotuj go ok 1-2 min., tak aby się nie rozgotował. Odsącz go, rozdziel pałeczkami, wysusz i odłóż na bok.
- Rozgrzej olej w woku na dużym ogniu.
- Szybko podsmaż kiełki i szczypiorek, aż będą miękkie. Zdejmij z patelni i odstaw.
- Dodaj do woka olej. Podsmaż cebulę, aż się zeszkli. Następnie przesuń cebulę na boki woka, dolej oleju i podsmaż imbir z szalotką.
- Wrzuć makaron i rozdziel go pałeczkami.
- Polej sosem i mieszaj, aż do połączenia składników.
- Gdy makaron będzie miał już odpowiedni kolor (karmelowy) dodaj kiełki i szczypior. Wymieszaj i ściągnij z ognia.
- Podawaj od razu :)
Kurczak w sosie cytrynowym:
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka
Marynata:
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1/2 łyżeczki soli
Ciasto:
- 2 duże jajka
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta białego pieprzu
Sos:
- 1/3 szklanki cukru
- 1 filiżanka bulionu z kurczaka
- 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki soku z cytryny
- 3/4 łyżeczki soli
- 3 plasterki obranej cytryny
- 2 łyżki oleju
Przepis na kurczaka w sosie cytrynowym:
- Pokrój kurczaka w kostkę, a następnie włóż do miski i wymieszaj ze składnikami marynaty. Przykryj i odstaw do lodówki na ok. 30 minut.
- Po wyznaczonym czasie wyjmij kurczaka z lodówki. Na głębokiej patelni rozgrzej olej do 350'C.
- Zmieszaj w osobnej misce składniki na ciasto, a następnie dodaj kurczaka.
- Otoczonego ciastem kurczaka smaż partiami na złocisty kolor. Gotowe kawałki odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku i odstaw do ostygnięcia.
- Na osobnej patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. W trakcie rozgrzewania ułóż na patelni plasterki cytryny.
- W osobnym naczyniu wymieszaj wszystkie składniki sosu, a następnie wlej je na patelnię.
- Podgrzewaj chwilę sos, aż składniki dobrze się połączą i staną się jasne. Usuń plasterki cytryny.
- Gdy sos będzie już gęsty dodaj do niego kawałki kurczaka, a potem wymieszaj i chwilę podgrzewaj.
mega pyszne mi wyszło :) dziękuję :)
OdpowiedzUsuń