poniedziałek, 15 września 2014

faszerowany duet, czyli papryka z indykiem

Blog nieco pokrył się kurzem w przeciwieństwie do mojego życia, które wijąc się niczym wąż, miało ochotę zrzucić dotychczasową skórę. Pewne sprawy zmieniają nasz los niekoniecznie w sposób do którego jesteśmy przyzwyczajeni. W takiej sytuacji tylko jedno jest pewne, zamiłowanie do dobrego jedzenia :)
Dzisiejszą inspiracją była nadziewana papryka. Ogólnie muszę powiedzieć, że jestem zwolenniczką nadziewania "wszystkiego", ze względu na możliwość łączenia i przenikania smaków. W tej kompozycji potrzebujemy dwóch dużych papryk, jednej piersi indyka, kilka pomidorków i cały tabun pieczarek! Zatem zaczynamy :)

Nadziewana papryka

Składniki:
  • oliwa
  • 2 czerwone papryki
  • 1 cebula
  • pudełko pieczarek
  • ser feta
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • natka pietruszki
  • sól i pieprz do smaku

Przepis:

  1. W rondelku rozgrzewamy oliwę, a następnie dodajemy pociętą w kostkę cebulę.
  2. Gdy cebulka się zeszkli dodajemy bardzo drobno pokrojone pieczarki. Można je chwile podsmażyć, aby po chwili oprószyć do smaku solą i czarnym pieprzem. Całość dusimy jakiś czas doprawiając szczyptą gałki muszkatołowej, na sam koniec (jakieś 5minut przed końcem duszenia) warto dodać posiekaną natkę.
  3. Paprykę nacinamy od góry i wyciągamy nasionka (jeśli kilka zostanie w środku, można opłukać paprykę pod bieżącą wodą).
  4. Do wydrążonej papryki łyżką stołową nakładamy pieczarkowy farsz, niemal po brzegi.
  5. Ser feta kroimy na bardzo grubą kostkę i kilka kawałków układamy na wierzchu papryki niczym małe wieczko.
  6. Całość wstawiamy do nagrzanego do 180'C piekarnika i pieczemy około półgodziny, aż papryka mocno się zrumieni, a ser z wierzchu pokryje rumianą skorupką.

W czasie gdy papryka się piecze można zająć się odpoczywającym indykiem. Przepis jest niezwykle prosty i bardzo smaczny :)

Faszerowany indyk

Składniki:
  • pierś z indyka
  • 4 pomidory
  • 1 cebula
  • natka pietruszki
  • sól i pieprz
  • ocet balsamiczny (opcjonalnie)

Przepis:

  1. Indyka nacinamy tak, aby zrobić w nim jedną dużą kieszonkę. Mięso można delikatnie posolić.
  2. Cebulę i pomidory kroimy na drobne kawałki, a pietruszkę siekamy. Całość należy potraktować solą i pieprzem, a następnie delikatnie wymieszać. Jeśli ktoś ma ochotę może również całość skropić oliwą z oliwek lub octem balsamicznym.
  3. Przygotowaną kieszeń nadziewamy pomidorami.
  4. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Na środku kładziemy nafaszerowanego indyka i podsmażamy go około 2minuty z jednej strony i tyle samo z drugiej. Zmniejszamy ogień, po czym przykrywamy całość mięsa resztką farszu. Dusimy mięso około 15-20minut. Pod koniec duszenia można nieco zredukować płyn na patelni, tak aby indyk zaczął się nieco przypiekać. I voila, gotowe!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz