Dzisiejszą inspiracją była nadziewana papryka. Ogólnie muszę powiedzieć, że jestem zwolenniczką nadziewania "wszystkiego", ze względu na możliwość łączenia i przenikania smaków. W tej kompozycji potrzebujemy dwóch dużych papryk, jednej piersi indyka, kilka pomidorków i cały tabun pieczarek! Zatem zaczynamy :)
Nadziewana papryka
Składniki:
- oliwa
- 2 czerwone papryki
- 1 cebula
- pudełko pieczarek
- ser feta
- szczypta gałki muszkatołowej
- natka pietruszki
- sól i pieprz do smaku
Przepis:
- W rondelku rozgrzewamy oliwę, a następnie dodajemy pociętą w kostkę cebulę.
- Gdy cebulka się zeszkli dodajemy bardzo drobno pokrojone pieczarki. Można je chwile podsmażyć, aby po chwili oprószyć do smaku solą i czarnym pieprzem. Całość dusimy jakiś czas doprawiając szczyptą gałki muszkatołowej, na sam koniec (jakieś 5minut przed końcem duszenia) warto dodać posiekaną natkę.
- Paprykę nacinamy od góry i wyciągamy nasionka (jeśli kilka zostanie w środku, można opłukać paprykę pod bieżącą wodą).
- Do wydrążonej papryki łyżką stołową nakładamy pieczarkowy farsz, niemal po brzegi.
- Ser feta kroimy na bardzo grubą kostkę i kilka kawałków układamy na wierzchu papryki niczym małe wieczko.
- Całość wstawiamy do nagrzanego do 180'C piekarnika i pieczemy około półgodziny, aż papryka mocno się zrumieni, a ser z wierzchu pokryje rumianą skorupką.
W czasie gdy papryka się piecze można zająć się odpoczywającym indykiem. Przepis jest niezwykle prosty i bardzo smaczny :)
Faszerowany indyk
Składniki:
- pierś z indyka
- 4 pomidory
- 1 cebula
- natka pietruszki
- sól i pieprz
- ocet balsamiczny (opcjonalnie)
Przepis:
- Indyka nacinamy tak, aby zrobić w nim jedną dużą kieszonkę. Mięso można delikatnie posolić.
- Cebulę i pomidory kroimy na drobne kawałki, a pietruszkę siekamy. Całość należy potraktować solą i pieprzem, a następnie delikatnie wymieszać. Jeśli ktoś ma ochotę może również całość skropić oliwą z oliwek lub octem balsamicznym.
- Przygotowaną kieszeń nadziewamy pomidorami.
- Na patelni rozgrzewamy oliwę. Na środku kładziemy nafaszerowanego indyka i podsmażamy go około 2minuty z jednej strony i tyle samo z drugiej. Zmniejszamy ogień, po czym przykrywamy całość mięsa resztką farszu. Dusimy mięso około 15-20minut. Pod koniec duszenia można nieco zredukować płyn na patelni, tak aby indyk zaczął się nieco przypiekać. I voila, gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz